Чопъри

Чопъри

Чопърът се е превърнал в задължителен инструмент за приготвянето на вкусни и освежаващи храни, супи, пюрета. Както при всички продукти обаче, тук разнообразието също не е малко и понякога правилният избор се оказва трудна задача. За да можем успешно да се разграничим от отделните разновидности е нужно да притежаваме някои отправни точки за да разберем какво всъщност ни е нужно и да не плащаме излишно голяма цена.

Какъв кухненски чопър да си купя

Ето няколко важни фактора, влияещи върху избора:

  • Мощността - една от най-значимите технически характеристики на всеки подобен прибор. Обмислете добре вида на продуктите. Ако те са замразени, в тях влиза и месо, ядки, лед и т.н. Заложете на по-мощно решение, притежаващо достатъчно сила да се справи с това предизвикателство. Ако обаче ще мелете само меки плодове, като ягоди, малини, варени картофи, моркови и т.н, вземете модел около 300-600W;
  • Вместимост - ако често каните приятели на гости и искате да ги черпите с вкусни ястия и напитки, вземете по-обемен вариант, позволяващ създаването наведнъж на по-голямо количество. В други случаи, 1 литър обем е напълно достатъчен;
  • Уверете се, че стабилността на прибора е подходяща - под въздействието на бързите обороти се предизвикват значителни вибрации, така че обърнете внимание на устойчивостта му на плота. За предпочитане е крачетата да са гумени, за по-добро сцепление с повърхността и обиране на вибрациите;
  • Обороти - хубаво е новата Ви покупка да притежава няколко степени за регулиране скоростта на въртенето. Най-малко три ще са достатъчни за стандартна употреба;
  • Функционалност - при всекидневна употреба и особено при наличието на деца в семейството, обърнете внимание на предвидените функции. За предпочитане в случая е да се спрете на мултифункционален кухненски робот, поддържащ различни режими за изготвяне на ястия;
  • Бързина - при необходимост от бързо приготвяне, то спрете се на модел с два ножа и повишена мощност, които за секунди ще смилат съдържанието в купата. Изработката да е от здрава закалена стомана и да е изключително остър.

За какво се използва

Той смила едри и малки, твърди и меки храни и приготвя различни по вид пюрета, салати и т.н. Състои се от купа, в която се изсипва готовото за обработка съдържание и горна част (капак), с поместен в нея мощен електродвигател и дълга ос, на чийто край се намира режещият елемент. Когато поставите капака, тази ос се потапя в продуктите и при нейното завъртане, ножът нарязва всичко около него на парченца.
Броят им може да е един или два, в зависимост от модела, силата на мотора и предпочитанията на потребителя. Разбира се, на един уред е възможно да се добавят и различни приставки, в зависимост от желаната функционалност, а на капака са изведени контролните бутони за управление.

Разликата между блендер и чопър

Основната разлика е в конструкцията на двата уреда. В първия случай, съдът е по-тесен, но по-висок и режещият елемент се намира в долната му част. Във втория, имаме по-обемист вариант и резец, който се спуска отгоре надолу. В начина на функциониране, блендерът извършва по-фино смилане, докато чопърът е основно за нарязване на ситно продукти, например за супа, за салати, зеленчуков микс.

Начини на почистване

Възможно е неговото поставяне в съдомиялната машина (само купата) или наливането на съда с топла вода и поставянето на препарат за чинии. Краткотрайното включване на мощни обороти и изчакването му след няколко секунди е възможно да отстрани всички полепили се остатъци. Важно условие обаче е процесът да се извърши веднага след употребата на уреда.
Ако все още не сте изпробвали тази уникална кухненска резачка, елате в онлайн магазина на Техно микс. Тук Ви очаква доста голям избор от възможности и на база гореописаните отправни точки сме сигурни, че с лекота ще достигнете до подходящият за Вас вариант. Всеки от тях се продава на значително достъпни цени и е с гаранция, а ако срещате затруднения в подбора или имате други запитвания, задължително потърсете консултантите ни. Те със сигурност ще Ви помогнат. Очакваме Ви!