iRobot

iRobot

Компанията iRobot е създадена през 1990 г. от Колин Ангъл, Хелън Грейнър и Родни Брукс. Заедно решили да приложат на практика резултатите от изследванията си по роботика и да ги пренесат от академичните среди в реалния сват. Днес повече от 20 млн. домакинства по целия свят използват роботите на iRobot. iRobot е лидер в роботизираните технологични решения както за дома, така и за индустриални цели. Компанията печели по-голямата част от световни състезания в сферата на роботиката и е сред топ компаниите, създаващи роботи за NASA.

Историята на iRobot

Тя е като приказка. Всичко започнало в технологичния институт MIT (Massachusetts Institute of Technology), където трима учени решили да приложат на практика резултатите от изследванията си по роботика и да ги пренесат от академичните среди в реалния свят. Пионери в роботиката, те започнали работа по първите реални, макар и в началото доста идеалистични проекти. Триото инженери, стартирали дейността си със създаване на робот за изследване на космоса.

От лабораторията до космоса

Това била интересна задача, която срещнала Колин Ангъл, Хелън Грейнър и Родни Брукс с опитните инженери на NASA. Нещата набирали скорост, а младата фирма започнала да печели конкурсите на американска агенция DARPA. Компанията започнала бързо да се разраства. Броят на служителите ѝ се увеличил от 4 на 10, след това на 20, 30 и това не бил краят. През 2000 г. дружеството-майка се сляло с Real World Interface и така възникнала марката iRobot.

Големите постижения предстояли. В началото на новото хилядолетие амбициозните специалисти по роботика от военния и научния сектор започнали да стават твърде много. Затова и iRobot бил привлечен от потребителския пазар. Докато Microring никога не бил пуснат на пазара, куклата My Real Baby успешно се продавала в продължение на месеци. Първите стъпки на сложния американски потребителски пазар били направени и дали тласък в развитието на компанията в този сегмент.